Нива на шпакловка на гипсокартонени плоскости
препоръки

Нива на шпакловка на гипсокартонени плоскости

Съществуват четири специфични и определени нива на шпакловка на повърхностите от гипсокартонени плоскости Q1, Q2, Q3 и Q4. Подходящото ниво на шпакловка се избира в зависимост от изискванията на инвеститора по отношение на качеството (степента на гладкост) на повърхността, предназначението на помещението и начина на завършване на повърхността (керамични плочки, тапети, тънкослойни матови бои и др.).

 1. Ниво на гипсова шпакловка PSG 1 [Quality Level 1 (Q1)] Това ниво на шпакловка се прилага за повърхности, изработени от гипсокартонени плоскости, за които не са определени естетически изисквания (например подложка за керамични плочки). Достатъчно е да приложите основна шпакловка, която включва:
  • запълване на фугите на гипсокартонените плоскостиh

  • покритие с шпакловъчна смес на видимите части от монтажните и довършителни елементи. Шпакловката на това основно ниво предполага, че на ръбовете на гипокартонените плоскости се залепва подсилваща лента от фибростъкло (самозалепваща мрежичка) и се шпакловас един или два слоя системна строителна шпакловъчна смес.

 2. Ниво на гипсова шпакловка PSG 2 [Quality Level 2 (Q2)]Шпакловката на гипсокартонените плоскости на това ниво иначе се нарича стандартна шпакловка и отговаря на обичайните очаквания за естетическите изисквания на стенните и таванните повърхности. Целта на работата, извършвана от монтажник на системи от гипсокартон на ниво Гипсова шпакловк PSG 2 е да изравни и изглади повърхността на фугата по такъв начин, че тя да се съедини с гипсокартоненитплоскости, за да образуват една повърхност. Това „изравняване" се отнася и за крепежните елементи, вътрешните и външните ъгли и фугите. Шпакловката на PSG ниво 2 включва:

  • основна шпакловка PSG 1

  • повторна шпакловка с включената в системата фугираща смес: строителна фугираща смес, ако е необходимо, и довършителна смес за плавен преход на повърхността на фугата към повърхността на гипсокартонената плоскост. Недопустимо е оставянето на вдлъбнатини и драскотини от използваните инструменти. Ако е необходимо, шпаклованите повърхности трябва да бъдат шлифовани.

  • Така подготвената повърхност е подходяща за: покриване с тапети, структурни и стандартни матови бои, емулсии и акрилни бои, нанасяни с валяци или четки, както и за покриване с декоративни мазилки.

 3. Ниво Гипсова шпакловка PSG Level 3 [Quality Level 3 (Q3)] При по-строги естетически изисквания към шпаклованите повърхности, трябва да се предприемат допълнителни мерки, които надхвърлят основната и стандартна шпакловка. Шпакловката на ниво PSG 3 предполага:

  • стандартна шпакловка PSG 2

  • шпакловка на цялата повърхност на преградния елемент (фуги и картон) със системна фугираща смес, шпакловка или системни финишни покрития, чиято цел е да изравнят повърхността, да затворят микропорите и уеднаквят текстурата и попиваемостта на тези повърхности. Дебелината на нанесения слой е малка и обикновено не надвишава 1 mm.

   Така подготвената повърхност е предназначена за:

  • Покрития с тънки тапети с фина структура;

  • копринени и гланцови бои

  • мазилки с големина на зърната, по-малка от 1 mm, при условие че производителят на мазилката позволява за използване върху дадена основа.

 4. Ниво Гипсова шпакловка PSG 4 [Quality Level 4 (Q4)] За удовлетворяване на най-високите естетически изисквания по отношение на шпаклованите повърхности, изработени от гипсокартонени плоскости върху цялата повърхност се нанася тънък слой гипсова мазилка. Ниво Гипсова шпакловка PSG 4 предполага ръчно или механично нанасяне върху цялата повърхност на тънкослойна мазилка или специално гипсово финишно покритие (дебелина на слоя до 3 mm). В допълнение към изглаждането често е необходимо да се полира целият нанесен слой. Така подготвената повърхност е подходяща за покриване с гладки или структурирани гланцови стенни покрития, напр. самозалепващи се метални или винилови фолиа; покриване с гланцови бои и получаване на полирани повърхности от алабастров гипс, имитиращ мрамор.

NORGIPS Extra Finish
Готова довършителна шпакловъчна смес за шпакловка на фугите между гипсокартонени плоскост…
Папка с документи
Папка с документи
close

Папката за документи е мястото, където можете да съхранявате избрани файлове за изтегляне и калкулации за разхода на материали.

Кликнете върху "Към папката" на който и да е документ или калкулация.

Благодарение на папката лесно ще подготвите документацията за Вашата инвестиция, съдържаща:

 • техническа документация на продуктите и решенията
 • калкулацията за разхода на материали
 • обобщен списък на продуктите
 • заглавна карта с параметри на инвестицията
Изтеглете ZIP Изтеглете ZIP
Изтеглете PDF Изтеглете PDF
Изпратете na @ Изпратете na @
 Изчистване на папката
Затвори
нагоре