Тишина и комфортТишина и комфорт

Какво е звукоизолация

и защо си струва да се погрижим за това?

Звукоизолацията е характеристика, която има пряко отношение към качеството на живот. Възможността да се изолирате от нежелани шумове на практика означава спокойствие за Вашето домакинство, неприкосновеност на личния живот и по-малък риск от конфликти със съседите. За да бъде домът ни убежище, стените трябва ефективно да намаляват звуците между помещенията.

Защита от шум

Силата на звука се измерва в децибели (dB). Например 38 dB е нивото на звука, съответстващо на силата на звука на прахосмукачка.

Способността на дадена преграда (стена, таван, под) да заглушава звука се нарича звукоизолация. Изразява се и в децибели, като се използват главно индексите RW, RA,1, RA,2, R’A,1 и R’A,2. По-високата звукоизолация на стените означава по-малко нежелани шумове в помещението. Важно е да се знае, че намаляването на нивото на шума с 2 или 3 децибела е трудно за откриване от човешкото ухо. От друга страна, затихването на силата на звука с 6 или 7 децибела, ушите ни възприемат като намаляването му наполовина. Ако нивото на затихване на преградната стена се увеличи с 20 dB (например от 49 dB на 69 dB), акустичният комфорт ще се повиши значително. 

Офертата Norgips включва решения, които позволяват ефективно потискане на въшния шум и интензивността на звуците между етажите и помещенията вътре в сградата. Наличните системи са разделени на три категории:

  • Rw до 49 dB
  • Rw от 50 dB до 59 dB
  • Rw от 60 dB до 72 dB

Ако нивото на затихване на преградната стена се увеличи с 20 dB (например от 49 dB на 69 dB), акустичният комфорт ще се повиши значителн.

Преградните стени и окачените фасади на Norgips позволяват да се изпълнят изискванията за различните видове сгради. Изискванията за звукоизолация на преградни стени в жилищни сгради са посочени в стандарт PN-B-02151-3:1999. Високата ефективност на звукоизолацията и лесният монтаж я правят най-популярния начин за ограждане на пространства.

Спокойствие без смущения

Съществуват различни видове шум:

  • Въздушните звуци са музиката, идваща от съседа или оживена улица
  • Ударните звуци са стъпките на съседа от горния етаж
  • Реверберацията е ехо ефект

Всеки от горните звуци изисква подходящо заглушаване с помощта на прегради. За да сте сигурни, че сте се погрижили цялостно за акустичния си комфорт, изберете системно решение и се насладете на необезпокоявано спокойствие и тишина.

Зазвукоизолацията са отговорни не само подходящите видове гипсокартон, но и уплътнителните ленти, правилно подбраните профили, изолационният материал и прецизният монтаж на дадена преградна стена.

Решения за взискателни клиенти

В своята оферта Norgips предлага гипсови плоскости, които потискат шума много по-добре от стандартните решения на пазара.

Запознайте се с Acoustic Norgips!

Гипсокартонена плоскост Acoustic тип A се използва като обшивка на преградни стени и окачени фасади, окачени тавани и изграждане на тавански помещения с цел получаване на повишена акустична изолация. Ако пък се нуждаете от преградна стена, която освен звукопоглъщащи свойства, отговаря на високи изисквания по отношение на повишена влажност, здравина, твърдост и огнезащита, трябва да използвате плоскостта Acoustic Super тип DFH2IR, която благодарение на високото си тегло и специалните добавки има по-добри подобряващи звукоизолацията параметри.

Системите на Norgips се подлагат на множество изпитвания в лабораторни условия, за да гарантират акустичен комфорт при всякакви условия.

Акустична изолация

RW – претеглен индекс на абсолютна звукоизолация

RA,1 – индекс за оценка на абсолютна звукоизолация

RA,2 – индекс за оценка на абсолютна звукоизолаци

RA,1,R – индекс за оценка на абсолютна звукоизолацияRA,1

R’A,1 – индекс за приблизителна оценка на абсолютна звукоизолация R’

K - страничен пренос на звук

Всички термини в речника

Акустична изолация

Акустична изолация - способността на преградата за защита от шум. В случай на вътрешни преградни стени от гипсокартонени плоскости, звукоизолацията се идентифицира със защита срещу въздушен шум. Акустичната изолация се измерва в децибели [dB] предимно чрез използване на показатели RW, RA,1, RA,2, R’A,1 или R’A,2.

RW – претеглен индекс на абсолютна звукоизолация

RW – претеглен индекс на абсолютна звукоизолация, изразяван в [dB]. Индикаторът се използва за обща оценка на преградата, прилага се в стандартите на повечето страни от ЕС. Стойност, получена в лабораторни тестове на прегради. Стойността съответства на звукови честоти от 500 Hz на еталонната крива на графика на звукоизолацията на преграда.

RA,1 – индекс за оценка на абсолютна звукоизолация

RA,1 – индекс за оценка на акустична изолация при отчитане на спектралния адаптивен индекс C(RA,1 = RW + C), изразен в [db]. Стойност, получена в лабораторни тестове на прегради. Индексът се отнася за звукоизолация от въздушен шум със средни и високи честоти, които са характерни за битовия шум, генериран от хора. Индексът се използва главно за оценка на звукоизолацията на вътрешни преградни стени.

RA,2 – индекс за оценка на абсолютна звукоизолаци

RA,2 – индекс на оценка на абсолютна акустична изолация при отчитане на спектралния адаптивен индекс CtrCtr (RA,1 = RW + Ctr), изразен в [db]. Стойност, получена в лабораторни тестове на прегради. Индексът се отнася за звукоизолация от въздушен шум с ниски честоти, които са характерни за външен шум, например силен уличен трафик. Индексът се използва главно за оценка на звукоизолацията на външни преградни стени.

RA,1,R – индекс за оценка на абсолютна звукоизолацияRA,1

Индексът се получава чрез изваждане на корекцията за неточности RA,1 от индекса за абсолютна звукоизолация (RA,1,R = RA,1 – 2 dB). Индексът се използва за оценка на преградните стените в рамките на жилище в многофамилна сграда и оценка на звукоизолация R "

R’A,1 – индекс за приблизителна оценка на абсолютна звукоизолация R’

R’A,1 –  индекс за приблизителна оценка на абсолютна звукоизолация R’ при отчитане на спектралния адаптивен индекс C. Индексът R’A,1 се отнася за звукоизолация на преграда от въздушен шум със средни и високи честоти, при съответните условия на ползване. R’A,1взема предвид страничния пренос на звука K. Стойността на индекса се получава с акустични тестове на място или чрез прогнозен метод на изчисление. Индексът се използва за оценка на звукоизолацията на повечето вътрешни преградни стени.

K - страничен пренос на звук

K - страничен пренос на звук, корекция за звук, предаван от съседни вътрешни преградни стени (таван, съседни стени). Корекцията К зависи от геометрията на преградата, начините за нейното свързване с останалите и типа на съседните прегради. Изчисляването на страничния пренос на звук обикновено е сложна задача, която трябва да се възложи на акустичен специалист.

Всички термини в речника
Акустична изолация от гипсокартонени плоскости NORGIPS ACOUSTIC Super DFH2IR
Повишаване на акустичната изолация на стена - етапи на изграждане на акустична защита от гипсокартонени плоскости NORGIPS ACOUSTIC тип А
NORGIPS Extra Finish
Готова довършителна шпакловъчна смес за шпакловка на фугите между гипсокартонени плоскост…
Уплътнителна лента NORGIPS с ширина 30 мм
Самозалепваща лента за периферно уплътняване в системи за сухо строителство
Уплътнителна лента NORGIPS с ширина 50 мм
Самозалепваща лента за периферно уплътняване в системи за сухо строителство
Уплътнителна лента NORGIPS с ширина 75 мм
Самозалепваща лента за периферно уплътняване в системи за сухо строителство
Уплътнителна лента NORGIPS с ширина 100 мм
Самозалепваща лента за периферно уплътняване в системи за сухо строителство

Как да намалим шума от другите помещения? Acoustic Super DF…
23.06.2021

Използването на Acoustic Super DFH2IR в системи за преградни стени, окачени фасади, окачени тавани, стенни и таванни облицовки и тавански помещения носи много ползи. Тази система значително повишава звукоизолацията на тези прегради. Добавянето на фи…

още
Изпратете съобщението

Уважаеми госпожи и господа,
сигурността на личните Ви данни е много важен въпрос за нас. Поради това Ви предоставяме информация за личните данни, които обработваме. Administratorem danych osobowych jest Norgips Sp. z o.o. z siedzibą w /02-634/ Warszawie, ul. Рацлавицка 93 Вашите данни ще бъдат обработвани за обслужване на изпратеното запитване.
Повече по въпроса можете да прочетете в нашата Политика за поверителност.

Този сайт е защитен с reCAPTCHA и за него се прилагат Политиката за поверителност и Условията за ползване на Google.

Папка с документи
Папка с документи
close

Папката за документи е мястото, където можете да съхранявате избрани файлове за изтегляне и калкулации за разхода на материали.

Кликнете върху "Към папката" на който и да е документ или калкулация.

Благодарение на папката лесно ще подготвите документацията за Вашата инвестиция, съдържаща:

  • техническа документация на продуктите и решенията
  • калкулацията за разхода на материали
  • обобщен списък на продуктите
  • заглавна карта с параметри на инвестицията
Изтеглете ZIP Изтеглете ZIP
Изтеглете PDF Изтеглете PDF
Изпратете na @ Изпратете na @
 Изчистване на папката
Затвори
нагоре